Logresnella

Alt om tenner

«Vekt kan være et følsomt emne, men hvis du snakker om å spise oppførsel sammen med tannhelsen, ser du på problemet fra en annen vinkel,» bekrefter Louise Arvidsson, registrert diett og PhD-student ved Institutt for medisin.

I en av sine delstudier gjennomgikk hun spedbarnsopplæring, BMI og tannhelse hos 271 førskole- og barneskolebarn i Sverige. Barnets høyde, vekt og matinntak over en dag ble sammenlignet med forekomsten av cariogene mikroorganismer i spytt – og lenken var tydelig: Barnene som hadde høyere mengde kariesbakterier hadde også betydelig høyere BMI og dårligere matvaner. De spiste oftere og konsumerte flere matvarer rik på sukker.

“Det er absolutt en mulighet til å fange disse barna og snakke om matvaner, spesielt i Sverige hvor tannlegen møter dem i en tidlig alder, men dette krever et godt samarbeid mellom generell tannlege, barnehelse og skoler, sier Louise Arvidsson.

Med god mat kommer økt selvtillit, bedre relasjoner med venner og færre emosjonelle problemer, bekrefter Louise i en annen delstudie. Barn som i større grad fulgte generelle kosttilskudd – fullkornsprodukter, 400-500 gram frukt og grønnsaker per dag, fisk to til tre ganger i uken og lavt inntak av sukker og mettet fett – rapporterte bedre mental velvære .

Effektene ble oppnådd uavhengig av sosioøkonomisk bakgrunn, og uavhengig av barnets vekt. Hennes forskning viser videre at god selvtillit kunne knyttes til de sunnere spisevaner, to år senere. Et sunt kosthold og mentalt velvære kan derfor anses å samhandle, i en positiv spiral.

“Vi vet at voksne med depresjon føler seg bedre hvis de, i tillegg til andre behandlinger, også møtes med en dieter. Spørsmålet er om et sunt kosthold kan få effekt også hos små barn. Det har vært mye fokus på fysisk aktivitet og psykisk helse hos barn, men diett er et stadig mer anerkjent aspekt, sier Louise Arvidsson.

Hele oppgaven er basert på data fra en stor europeisk studie, Idefics (med Göteborgs Universitet som har hovedansvar for Sveriges deltakelse), som har som mål å dokumentere og forebygge barndommen fedme.

I sin avhandling har Louise også fremhevet hva som ikke virker i å beskytte barn mot å bli overvektige. Barn mellom 2-10 år som ble stoppet av å spise av foreldrene deres, var generelt overvektige 5-6 år senere.

«Det virker tydeligvis ikke, og hindrer at barnet ditt spiser for mye, eller legger dem på kosthold, som noen var overbevist om. Du må virkelig se på andre metoder for å kontrollere et barns spisevaner, sier Arvidsson.

“Har du gulrøtter som snacks, eller både gulrøtter og kjeks? Det du spiser hjemme er et svært viktig spørsmål, og at du selv prøver å gjøre sunne valg. Barn gjør som vi gjør, ikke som vi sier.”

Oral mikrobiota indikerer kobling mellom periodontal sykdom, esophageal cancer arrow-right
Next post